Csirkesült lótusszal (Tori no terijaki)
SANGO 2005.06.18. 10:30
CSIRKESÜLT LÓTUSSZAL (Tori no terijaki)
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott csirkehús
1 evőkanál gyömbérpor
2 evőkanál olaj
3 evőkanál mirin vagy édes sherry
1 1/2 teáskanál cukor
1 dl csirkehúsleves
0,5 dl ecet (10 %-os)
1/2 evőkanál szójaszósz
1/2 teáskanál só
2 lótuszgyökér (vagy 15 dkg konzervlótusz karikára vágva)
4 evőkanál szójaszósz
díszítésül: petrezselyemzöldje
Szórjuk meg a kicsontozott, vékony szeletekre vágott csirkét gyömbérporral, és süssük barnára mindkét oldalát. Keverjük össze a mirint (vagy a sherryt) 4 evőkanál szójaszósszal és a cukorral. Öntsük a csirkére. Tegyünk rá fedőt, és kis lángon főzzük 7-8 percig, majd vegyük nagyobbra a lángot, és addig főzzük, amíg a leve el nem fő. A lótuszgyökeret tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre. 2 dl hideg vízbe keverjünk 1 teáskanál ecetet, tegyük bele a lótuszgyökereket. Ezután tegyük a csirkehúslevesbe a maradék ecetet, a 1/2 evőkanál szójaszószt, a sót és forraljuk fel. Vegyük ki az ecetes vízből a lótuszszeleteket, és tegyük a levesbe. Két percig forraljuk nagy lángon. A barnára sütött csirkét szeleteljük kis darabokra, és a levesből kivett lótuszkarikákkal tálaljuk fel. Díszítésül petrezselyemzöldjét tehetünk mellé.
|